Followers

Monday, August 19, 2013

♥ Hari Raya 2013

 Today nak kongsi gambar-gambar masa Hari Raya arituh. Tahun ni ada citer sadis sikit sebab saya kena tinggal oleh hubby ngan anak-anak huhu~ kena balik kampung sengsorang sebab ari Rabu a.k.a last day poser still kena keje.

Seb baik tahun nih turn beraya di umah family hubby kat Banting, Selangor. Ek ellehhhhh~ dekat jekkk hahaha~ kecoh! Walaupun dekat tapi mencabar gak hokeh nak balik beraya sendiri. Naik LRT.. naik bas.. jauh merantau sengsorang hehehe~

Pagi ari rabu tuh.. pas hubby anto g keje dia terus gerak balik ke kampung. Tahun nih family kami je balik. Ipar duai sumer beraya kat kampung pasangan memasing. So kesian lak mak ngan ayah dok masak dan buat persediaan berdua. Kalo nak tunggu saya balik keje alamatnya malam la baru sampai kampung. Mana la nak sempat kan? huhuhu~ So saya redha la ditinggalkan oleh si suami arituh. Seb baik dapat isteri jenis berdikari cam saya ni kan? huhuhu~

Nama je kena keje tapi tak buat keje pon huhuhu~ cuma kena stenbai je la sebab pas raya pelatih-pelatih PLKN dah nak melapor diri. So takut anything happen or anything tak cukup  untuk bebudak pelatih ni kang. Semua orang dah start cuti.. syarikat dah start cuti.. kem dah start cuti so alhamdulillah nothing happen on the day. So leh berpikir untuk bercuti dengan hati yang senang.

Then bila tengahari dapat lak wahyu yang ditunggu-tunggu.. boleh balik dah.. half day jer harituh muahahah~ hip hip hoorayyyyy! Dah agak dah tapi x official so keje gak la. So kul 1 tengahari dah berdesup tinggalkan opis. Saya tumpang opismate sampai ke Stesen LRT Sri Rampai untuk ke KL Sentral. Dari KL Sentral naik lak bas ke LCCT. Opssssss~ bukan balik kampung naik flite tapi kat sana nanti hubby datang jemput hahaha~ Pepoyo cam balik jauh je kan hahaha~ 

Sebenarnya kalo naik bas turun kat pekan Banting lagi dekat ngan umah FIL dari LCCT tapi kalo nak turun Banting kena naik bas dari KL ke Banting. Memang ada bas terus dari KL ke Banting tuh cuma lokasi je yang menakutkan huhu~ Kalo dulu bas KL-Banting leh naik kat Bas Stand Klang (depan Pasar Seni) tapi skang kena naik kat Pudu Sentral. Kena jalan kaki la dari Pasar seni ke Pudu Sentral tuh. So hubby tak kasi sebab cam bahaya je.. warga asing ramai yang berkeliaran. Takut jadi apa-apa (sayang gak dia kat saya hehehe~). So takpe la dia amik kat LCCT.. jauh sikit dari umah asalkan senang dan selamat untuk saya.

Kul 1 tepat saya kuar opis.. kul 2 dah ada kat KL Sentral.. Kul 3 lebih dah sampai LCCT. Senang dan mudah. LRT memang sentiasa ada. Bas ke LCCT pon memang sentiasa ada. Cuma kena tunggu lama sikit b4 bas nak gerak sebab dia tunggu bas penuh baru jalan. Kena tunggu lam 20 minit camtuh gak la. Tapi apapun alhamdulillah sebab saya selamat sampai.

Kira pengalaman balik raya tahun nih adalah yang paling mencabar la untuk saya. Sebelum nih best je kan naik keta.. leh tido tau-tau dah sampai hehehe~ Rasa cam anak perantau pulang ke desa lak hehe~ 

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tapi sebelum tuh saya nak kongsi sekeping dua gambar masa raya arituh. Takde gambo sefamily sebab takde orang nak amikkan gambo huhuhu~ takkan nak soh my MIL ngan FIL lak kan huhuhu~ Tapi takpe sebab hubby dah janji nak bawak amik gambo studio rabu nih.. yeay! Nanti saya kongsi k!

 

 

 



♥ Power Bank

 Dah empat bulan terbengkalai blog huhuhu~ Bz nau tapi skang nak try aktifkan balik diri ini hehehe~ Chaiyok! Mrs Faez..

Untuk makluman rakan-rakan.. saya dah mulakan bisnes baru iaitu menjual Power Bank.. yeay! Ada macam-macam kaler.. macam-macam harga.. macam-macam kapasiti.. Skang nih sumer dah pakai henpon canggih manggih. Susah nak jumpa henpon yang leh tahan dua tiga hari cam tepon nokia batu lesung lu huhuhu~ So power bank nih penting untuk memastikan henpon anda sentiasa on dan juga penting kalo berlaku kecemasan.


Sumer powerbank datang dengan enam (6) bulan warranty. 1:1 exchange. Tapi bergantung kepada terma dan syarat la kan. 

So kalo berminat boleh wasap saya @ 019 3339833 atau email @ era_niza@yahoo.com. Penghantaran percuma di sekitar lembah klang. Post guna Pos Laju (+) RM7

 Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata


Monday, April 15, 2013

♥ Holiday : Pulau Redang

Lama gila terbengkalai blog nih hihihi~ Bz la nok awal-awal tahun nih. Tender berderet nak setel huhuhu~ Holiday g Pulau Redang awal bulan arituh pon dah dua bulan baru nak up N3 hahaha~ Dah lama g tapi still nak share ngan kawan-kawan pasal percutian kali nih. Mana tau ada yang plan nak g ke so leh wat preperesen sesiap hihihi~

Sejak akhir tahun lepas kami dah riki-riki pasal pekej dan segalanya. Dulu bujang leh la men konsep redah kasi pecah. Dah ada anak nih ekspeceli masih kekecik so perancangan awal itu penting bagi memastikan keselesaan mereka. Puas secing kat pak cik gugel.. berbalas-balas email ngan several penginapan kat sana akhirnya kami pilih pekej dari Redang Lagoon (RL). Untuk makluman g Pulau Redang bukan cam g Pulau Langkawi ek. Kita tak leh just simply pergi sana dan check in. Pengunjung biasanya digalakkan deal ngan memana resort kat sana terlebih dahulu. Dan g sana selalunya kena amik pekej komplit penginapan + makan + snokeling trip + transfer dari jeti ke pulau. Semua resort kat sana sediakan pekej memasing tapi dengan harga berbeza la ikut keselesaan dan kebintangan resort tuh hihi~

 Kami pilih RL sebab pekejnya adalah yang paling bajet dan yang paling memenuhi keperluan kami. Banyak lagi resort n chalet lain tapi harga lebih mahal la sesuai la ngan biliknya yang lebih selesa dan taraf bintang yang lebih tinggi. Makan yang disesiakan pon amat sedap dan sesuai ngan tekak orang melayu cam kami nih. Tetiap hari lauk kampung je. Best! Kalo nak info lanjut leh klik kat web dia kat atas nun.

Pekej yang kami amik berharga RM280 untuk twin sharing dan RM260 untuk triple dan quad sharing hihihi~ murah kan. Harga nih adalah termasuk ferry transfer (jeti - pulau - jeti) + penginapan 3H 2M + makan (2 x bfast + 2 x lunch + 2 x minum petang + 1 x dinner + 1 x bbq) + 3 x snokeling. Bagi saya ok dah nih. Penginapan je cam kurang sikit but still selesa siap ada ekon. Dan yang penting kat pulau nih MAXIS 3G is FULL COVERAGE! Osssemmm!



Malam 28 Feb 2013 kul 12.00 malam kami memulakan perjalan dari KL ke Kuala Terengganu (KT) menaiki 1 Alza + 1 Exora. Lupa nak bagitau kami g ramai lam 11 dewasa + 1 kk + 1 baby. Plan nyer kami kena sampai kat KT kul 7.00 pagi untuk naik feri kul 9.00 pagi. Nak naik feri kul 9.00 pagi tuh kami kena ada kat jeti kul 8.00 pagi iaitu sejam sebelum. So kalo sampai around 7.00 pagi leh la sapan n basuh muka ke hapa dulu before naik feri. Tapi kuasa Allah.. perjalanan kami ditemani ngan hujan yang amat lebat sampai tak nampak jalan huhuhu~ so terpaksa la bawak pelan-pelan lam 60km/j je camtuh. Dah bawak pelan so lari la sikit perancangannya. Kami sampai kat KT kul 8.00 pagi. So tak sempat sapan terus g tunggu feri huuhuhu~

OTW tuh memasing dah riso.. kalo ujan lebat camner nak g pulau? leh ke g pulau? kalo dah sampai pulau camner nak snokeling kalo ujan lebat? boleh ke g snokeling? nampak ke ikannya? huhuhu~ macam-macam soalan.. bayangkan pagi tuh kami sampai kat jeti pon hujan masih renyai-renyai huhuhu~ masing-masing doa jangan la percutian kami nih jadi disaster huhuhu~ plan lama nih hmmm~

Dengan kuasa Allah jugak alhamdulillah semuanya dipermudahkan selepas tuh. Cuaca amat baik sampai la kami balik ke tanah besar. Cuma ombak kuat sikit sebab katanya baru abih musim tengkujuh dan sebenarnya trip kami tuh is the 1st trip pas pulau tuh dibuka kembali. Pulau tutup dari bulan 10 hingga bulan 2 sebab tengkujuh. So trip kami 1st March tuh is the 1st trip la hihihi~ Best!

Feri ke pulau hanya ada dua kali setiap hari iaitu kul 9.00 pagi dan kul 3.00 petang. Kalo terlepas kul 9.00 pagi tuh maknanya kena la tunggu kul 3.00 petang which means tertinggal la 1st snokeling trip dan rugi la anda yang membayarnya. So kalo nak g sila tepati waktu. Kami naik di Jeti Syahbandar yang berdepan ngan Pejabat Pos tuh. Sebelah Pasar Payang. Parking dalam kawasan jeti adalah limited yer. 1st come 1st get basis. Seb bek kami sampai tuh terus g paking keta. Pas 10 minit dah penuh huhuhu~ Kalo tak paking kat dalam kena paking kat luar la kat tepi-tepi jalan tuh which means agak bahaya sikit sebab takde orang jaga dan tengokkan. Kalo paking lam kawasan jeti secure sikit sebab gate akan tutup dan berkunci bila malam. Dan bila siang ada kakitangan tolong tengok kan.

Bila sampai kita kena ready ngan senarai nama dan no kad pengenalan sesiap. Kalo g family pon kena prepare gak. Untuk insurans agaknya dan juga akan meminimumkan masa kat kaunter dan juga masa orang kat belakang yang dok tunggu kita setel huhuhu~ Masa daftar kita akan dapat tiket feri g dan balik + pas masuk pulau + pas hijau untuk diikat kat beg yang kita bawak huhuhu~ banyak nau n jerih gak la tapi redha je la huhuhu~ Pastuh kita kena bayar lak RM5 untuk Marine Park. Marine park nih kita g masa snokeling hari kedua. Bukan la bayaran masuk cuma sedekah atau contribution je la untuk penyelenggaraan Marine Park tuh. Tiket kena simpan sebab nanti g snokeling nak kena bawak sekali.



Pasnih layan gambo je la ek. Koleksi gambar dari instagram saya dan kawan-kawan dan dari kamera yang dibawak ke hulu kehilir. Oh ya! kat sana kami sewa kamera untuk dibawak time snokeling. Leh amik gambo lam air. Lupa pulak harga dan berapa keping gambar leh amik sebab kawan saya yang sewa dan kami kongsi ramai-ramai hihihii~


Subhanallah.. Cantiknya ciptaan yang maha esa. Bagus pengalaman camnih sebab kita akan rasa kerdil dengan ciptaan Allah swt. Cuaca amat baik masa kami kat sana. Alhamdulillah~


 













Best sangat holiday kali nih. Ujong taun nak cari pulau lain lak nak ripit... yeay! Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.


Friday, February 8, 2013

♥ Pruclinic Care by Prudential

Seperti yang saya ada citer sebelum nih..my kids dicover oleh Prudential. So far saya berpuas hati gak la ngan Prudential. Lagipon anak saya bukan jenis mudah jatuh sakit.. kalo demam batuk selsema tuh biasa la kan.. untuk sakit yang kena admit ward alhamdulillah masih belum lagi dan minta dijauhkan la kan. As a mom saya selalu berdoa agar anak-anak dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang hidup mereka. Tapi dugaan Allah kita tak boleh nak jangka.. sediakan payung sebelum hujan katanyer.. so saya amik insurans sebagai persediaan untuk anak-anak. 

Lagipon saya nih gomen staff.. panel kat klinik ngan spital gomen je [yang kita tau servis dan waktu menunggu yang azabnyer camner kan huhuhu~]. So op kos tak sampai hati punyer if one day my kids ditimpa kecelakaan.. kita nak biar dia tunggu hours untuk treatment. Even emergency case pon.. kalo kat spital gomen pon kena tunggu berejam gak. Cam kes saya saspek appendiks arituh huhuhu~ Tak moh la anak-anak saya lalui pengalaman yang sama.

So as one of Prudential's customer.. my agent Azmi Prupartner advise me untuk amik lagi satu plan yang disediakan oleh Prudential which is Pruclinic Care (PCC). Apa yang bagusnya plan tambahan ini? ia membolehkan saya yang keje gomen nih ada panel klinik dan panel klinik nyer ada kat seluruh negara.. wahhhhh~ Klinik gomen pon hanya bukak waktu opis hour kan.. bila malam or sabtu ahad or cuti umum kena gak bawak g klinik swasta dan tau-tau je la kos nyer makan RM50++ gak sekali pergi huhuhu~

PCC nih adalah plan tambahan untuk pemegang insurans Prudential. Selain bayaran bulanan untuk insurans kita juga perlu bayar tambahan untuk plan nih.

Entry age nextbirthdayAnnual(RM)Half-Yearly(RM)Quarterly(RM)Monthly(RM)
1 to 18 years old 188944715.66
19 to 39 years old2881447223.99
40 to 49 years old3881949732.32
50 to 60 years old525262.50131.2543.73

Tapi try tengok bayaran yang dikenakan.. hanya RM15.66 sebulan atau RM188 setahun. Amat berbaloi kan? Dengan had maksima sebanyak RM1,500.00 setahun memang menjimatkan la untuk saya. Bayangkan sekali pergi pon dah kena RM50++ kan. 

Cam yang saya cakap tadi.. klinik panel nih terdapat diseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Klo kita g melancong ke urusan kerja ke kat memana tempat dalam negara contohnyer kat Melaka ke [kampung saya la tuh hihi~] then anak sakit.. kita boleh g je klinik panel yang berdekatan. Even kita tak penah g pon klinik tuh. Ossemmmm!


Klinik tuh mesti ada stiker cam kat atas tuh untuk membuktikan yang dia tuh panel clinic. Senarai klinik panel mungkin berubah dari semasa ke semasa. So before kita g kita leh check klinik mana yang tersekat ngan lokasi kita time tuh kat laman web nih. Saya siap bukmak kat phone. So dat bila emergency tuh leh search terus. 


Semudah ABC = Memula cari klinik yang berdekatan [cam saya klinik yang berdekatan kat Setiawangsa iaitu Klinik Famili Dr Wan Kamariah] ---> g klinik ---> tunjuk kad + daftar ---> jumpa doktor ---> amik ubat ---> balik hihihi~ cashless!


Sebelum g tuh leh la Check Entitlement Balance lu mana tau dah selalu guna abih la plak kredit limit ke kang.. nak kena bayar lak.. lagi-lagi kalo nak ujong tahun. Cam saya malam tadi baru 1st time nak guna so memang ada limit RM1,500.00 lagi la. Now nak tunggu dia update untuk tau berapa cas treatment malam tuh sebab dia tak bagi resit lak huhuhu~

Alhamdulillah.. saya buat pilihan yang tepat dengan memilih Prudential sebagai pelindung anak-anak saya. Kepada kawan-kawan sumer.. tak kira la kita gunakan insurans apa pon sebagai pelindung tambahan untuk anak-anak.. yang penting kita dah berusaha untuk menjaga keselamatan dan kesihatan mereka kan. Kita hanya mampu merancang dan berusaha namun Allah swt yang menentukan. Moga anak-anak saya terus diberi kesihatan yang baik bagi membolehkan mereka menikmati hidup yang terbaik dan dapat melalui hari-hari mendatang dengan penuh kegembiraan.. Aminnn~

Pada yang nak tau lebih lanjut.. saya nih bukan la agent or orang yang berpengetahuan pasal insurans nih.. klo nak tanya apa-apa leh je contact my agent Azmi Prupartner. Dia boleh menerangkan dengan lebih detail dan lebih menyakinkan hahaha~ Saya nih citer dari pengalaman boleh la hihihi~ Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.


Monday, February 4, 2013

♥ Kakak New Gadget

 Nak dijadikan citer arituh Ipod kakak hilang dari pandangan huhuhu~ puas dah cari tapi tak jumpa.. dah lah sebelum tuh dok jalan sakan berholiday ke sana ke mari.. dat time baru balik dari Melaka attend wedding member cam yang saya citer kat sini dan sini.. so pale otak dah terpikir la may be benda tuh tertinggal.. tercicir atau segala ter yang len la huhuhu~ sayangnyaaaaaaaa~ Sebab Ipod tuh kan spesel skit sebab ada ukiran nama kakak kat belakang dia cam saya penah citer dulu huhuhu~

Kendian nak dijadikan citer.. Apple lak kuar Mini Ipad dia.. ikutkan hati takmoh belikan dah tapi biasa la kalo dah takde benda nak buat dia leka.. henpon ibu ayah dia lah jadi sasaran. Dah la memang smartphone cepat abih battery. Ditambah dengan godekan si kakak lagi cepat la bateri habih huhuhu~ So dat ayah bagi satu chance pada kakak untuk dapat gadget baru which is op kos her Ipad Mini.



 Before dat the plan is nak cari Galaxy Tab yang memurah je untuk dia. Tapi harga seken pon leh dapat Ipad Mini yang baru so memang ke Ipad Mini gak la belinya. Kami beli kat Machine Mid Valley. Nih pon ada citer gak hahaha~ memula g Machine MV beratur punya la panjang huhuhu~ then kami cuba la nasib kat Machines The Garden's sebab nak g Maxis skali tuka plan untuk phone hubby cam yang saya dah citer kat sini

 Sampai kat sana saya dok tunggu turn kat Maxis.. hubby and my fren g jengah kat Machines rupanya Ipad Mini dah abih stok. Patutla punya panjang beratur kat Machines MV tadi huhuhu~ Nak tak nak my hubby and my fren patah balik la ke MV try our luck. Saya lak stuck kat Maxis [tak tau la apa punya lembap Maxis The Garden's nih huhuhu~]. Sejam lebih saya tunggu hokeh staff nak panggil. Sambil nunggu tuh dok wazap ngan my hubby untuk tau situasi semasa huhuhu~ Lagi 10 orang.. lagi 5 orang.. lagi 2 orang.. Hubby siap jokes lagi agaknya beratur panjang-panjang tapi sampai turn dia kaunter kata abih hahahah~ Seb bek dia ngan my fren so takde la dia boring sangat beratur menunggu kan hihi~ Yang boringnyer saya.. dok nunggu berjam tak panggil-panggil lagi g kaunter.. hangennnnn sungguhhh!

 Pastuh dia dok senyap.. wazap pon tak balas.. saya dok tertanya la dia nih dapat ke tak.. sonyappppp joooo~ huhuhu~ Tetiba my girl tepuk bahu dari belakang sambil tunjuk beg plastik gambo epal tak abih makan.. yeay! dapat akhirnya muahahahah~ [ibu lak terlebih excited huhuhu~]. Memang amat comel.. kecik je and the best part is me and my fren dapat warna putih.. hoyeh! But the bad part is.. saya masih di Maxis tunggu nombor dipanggil cet!

 Tak berapa lama pastuh urusan saya kat Maxis selesai. Tunggu nak berejam.. kat kaunter tak sampai 15 minit pon huhuhuhu~ Seb bek ada Ipad Mini [kakak] pengubat duka lara muahahaha~ Thanks hubby.. eh eh thanks ayah hihihihi~



 Walaupun hak milik kakak [katanyerrrr~] tapi ibu la yang beria letak macam-macam benda kat Ipad tuh muahaha~ pinky harussss! Kakak pon suka.. ibu lagiiiiiii suka hihihihi~ 

Nak dijadikan citer lak selang seminggu kot dari hari beli Ipad tuh.. Ipod kakak telah dijumpai kembali huhuhu~ Jumla lam beg plastik bersama mainan-mainan dia yang laian.. yang diletakkan dalam beg pink yang selalu dia buat main mak-mak g pasar dan diletakkan pula di dalam laci di ruang tamu kedua yang kami jarang lepak situ huhuhu~ Leh bayangkan betapa terpencilnya tempat yang dia letak Ipod dia tuh? Patut la bila kami tanya mana Ipod dia asik jawab "kakak letak lam beg pink".. yang beg pink tuh dah betul la tapi bila tanya mana beg pink terus senyap hmmmm~

Kakak.. Kakak.. seb bek dah beli Ipad muahahaha~ kalo tak takde rizen la ibu nak soh ayah belikan hihihihi~ Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.


Jom Borak ♥♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...