Followers

Wednesday, January 18, 2012

♥ Holiday @ Cameron Highlands


Tahun nih adalah tahun Cuti-Cuti Malaysia untuk dan family hihihi~ Kalo ikut plan yang telah tersusun cantik.. memang puas la berjalan-jalan tahun nih dan misi untuk mengabihkan Cuti Rehat insyallah akan berjaya hihih~ Saya mulakan holiday saya untuk tahun 2012 dengan bercuti ke Cameron Highlands.. Yiihaaaa~

Tepat kul 12 tengah malam 6hb Januari arituh kami bergerak 7 bijik keta ke CH. Naper gerak tetengah malam? b4 dat hubby dan memember Prosboc Sentral ada Liga Futsal Prosboc Sentral kat Sungai Buloh [ N3 pasnih saya citer k! ]. Pas game ada sesi makan-makan lak tuh yang membawak ke tengah malam tuh huhuhu~ Pas abih mentekedarah.. kami pon gerak la ke RnR Rawang as our first pit stop sebab driver-driver sumer nak mandi dan segar-segar kan badan lu termasuklah my hubby.

Pas memasing dah segar bugar.. kami meneruskan kembali perjalanan ke CH. OTW tuh singgah lagi di RnR Tanjung Malim untuk pick up our member. Dia masuk Tanjung Malim sat kolek awek dia. Pas korum dah cukup kami pon sambung perjalanan. Sepanjang perjalanan tuh riuh la dengar my hubby sibuk berborak ngan member-member len guna handy.. nak elak ngantuk la tuh. Me n kids? Tido dengan nyenyaknyer hihihi~ Rasanya sepanjang perjalanan tuh ada lagi RnR yang kami berenti.. yer la paham driver sumer kan penat baru abih game futsal terus kena drive.. ngantuk.. penat.. sumer ada la. So kami amik pendekatan "bio lambat asal selamat" hihi~ Tak kesah la berapa kali dorang nak benti asal selamat sampai.

So dalam kul 5 gak la kami sampai Berinchang. Hubby dan frens ikut jalan Simpang Pulai. Memang jauh skit tapi jalan lebih elok dan selamat. Subuh-subuh cenggitu memang cam dok lam peti es la. Takde arah tuju pon. Apatmen pon takleh nak cek in lagi. Even owner apatmen tuh dah bagitau once sampai juz call dia tak kira la kul bapa pon. Takkan nak kejut orang pepagi buta kan? So kami paking tepi.. dan sumer bantai tido lu. Kul 7 pagi kami sumer dah terjaga sebab dah dengar hiruk pikuk Pekan Berinchang tuh. Pas sapan kami pon check in apatmen.. mandi-mandi n siap-siap untuk ke acara yang seterusnya hihi~

First tempat yang kami tuju op kos Ladang Stoberi. Tempat yang kami g tuh namanya 
Opah Strawberies & Jam's


Best tempatnyer. Kami leh petik buah stoberi sendiri. Si kakak bukan men hepi lagi dapat petik sendiri sampai yang muda-muda pon dia nak petik sekali. Namun atas ajaran yang diterima dari ayahnyer.. kakak telah berjaya memetik stoberi dengan betul hihihi~


Pas puas memetik stoberi.. tiba lah masanya untuk menikmati hasil petikan kami tadi.. yamehhhhhh~ selain dapat makan stoberi segar.. kat sini gak ada jual lolipop stoberi ngan eskrim stoberi..


Gambar kenangan di stoberi farm.. i laikkk~



Pastuh kami bergerak lak ke ladang bunga. Lupa lak nak amik gambo nama tempatnyer huhuhu~ Tapi dia jual pelbagai jenis bunga dan sumer lelawa dan bebeso. Bunga raya pon sama beso ngan muka kakak. Tak percaya? Try test tengok..



Pastuh kami g ladang kaktus dan makan tengahari kat Pekan Berinchang. Gambo takde sebab memasing dh penat huhuhu~ pas makan terus shut balik apatmen.. caj bateri terutama pada driver dan anak-anak huhu~ Malam lak kami meronda-ronda sambil mengabihkan duit kat pasar malam Berinchang. Pasar malam yang wajib g bagi memborong segala teh.. stoberi.. cenderahati.. jagung.. jem.. dan sebagainya. Ayah ngan Qasya tinggal kat apatmen sebab my baby nyenyak tido. Saya g ngan kakak dan kengkawan len jek. Dah abih bershopping sakan.. saya singgah jap kolek my hubby n baby pastuh prosid g makan malam kat Tanah Rata. Tak yah la citer ngan lebih lanjut sebab servis teramat lembap huhu~ Bayangkan hubby sampai bungkus je makanan dia sebab lambat nau sampai. Orang len dah abih makan dah. Sian my hubby huhu~

The next day kami prosid pula ke Ladang Teh Boh. Jalan nak kesana masyallah.. azab! Jalan kecik.. bengkang bengkok.. bila selisih ngan kereta depan cam nak jatuh gaung pon ada rasanya huhuhu~ Seb bek la hubby yang bawak keta.. kalo saya memang dah turun jalan kaki dah kot hihihi~ Bila sampai lak nak kena mendaki bukit lak. Rasa cam dah kurus bila sampai atas hahaha~ Yer lah mendaki sambil kendong my baby.


Kalo korang pasan kat sini la adegan lam citer "Ombak Rindu" tuh dibuat. Kat anjung tuh. Time yang si Lisa Surihani baru balik dari oversis pastuh Aaron bagitau yang dia tak jadi kawin. Kat atas tuh sempat la menikmati teh o panas dan kek stoberi. Pastuh kami g melawat kilang teh kat atas tuh gak. Baru tau camner dorang proses teh huhuhu~

Kendian kami bergerak ke Tanah Rata untuk makan tengahari sebelum balik ke apatmen untuk kemas barang dan check out. Memang gempak la owner apatmen nih.. dia tak kira time bila kita nak check in dan check out.. harga sama je.. dan yang penting dia je la penyewa apatmen yang berbangsa melayu. Yang len kebanyakannya India dan Cina la [ kata kawan saya ]. So rumah pon memang sesuai la ngan orang melayu kita nih. Rasanya kawan-kawan paham kan? Dan kita pon tak was-was la nak guna pinggan mangkuk lam umah tuh. 

Sebelum berangkat pulang.. kami singgah satu kedai nih yang memang menarik hati la kalo tengok dari luar. Namanyer Stoberi Moment, Dessert Cafe. Bila dah masuk tengok menu.. lagiiiiiiiiiiiiiii laaaaaaa hati.. tekak.. perut nih tertarik.. yamehhhhhhh!! Sumer menu yang menggemukkan yang berasaskan stoberi ada. Eskrim.. cake.. blended dan macam-macam lagi.. time tuh makan dah tak ingat dunia dah huhuhu~


 Udoh habih makan.. kami pon bertolak balik. Sepanjang perjalanan saya n anak-anak memang tido la. Penat kan. Sian hubby kena drive sengsorang huhuhu~ Sampai KL lebih kurang jam 11.00 malam. Bila jejak umah dah tak buat apa dah.. beg pon tak kemas men letak cenggitu jek.. penat! Seb bek soknyer saya cuti huhu~ Tapi apapon pengalaman g CH memang best la. Terutama bagi saya yang tak pernah g nih. Pasnih rasanyer nak ripit lagi la hehehe~

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata

2 comments:

chekpid said...

sila la repeat sampai rasa nak muntah mcm ai. lps tu sure pergi dah tau target nk ke mana. takde dah pandang kiri kanan menikmati keindahan panorama kekdahnya.

itu gigirl makin tantikkk laaa..bam2 pun tomei jek

Mr and Mrs Faez said...

Hihihi~ dah rasa g sekali ok dah kot hahaha~

Jom Borak ♥♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...