♥ Dellisya New Gadget

Hujung minggu nih kami sekeluarga akan berangkat ke Terengganu untuk event Fambash Prosboc 2011. Yer mak buyung dah 8 bulan tapi masih gigih nak berjalan-jalan. Insyallah doakan lah saya selamat pergi dan balik KL ek. Hopfuli tak terberanak la kat sana huhuhu~


Bagi memastikan my princess dok dendiam lam bas.. my hubby wat keputusan untuk mewariskan psp beliau kepada my princess huhuhu~ Sejak dua menjak nih my hubby dah tak dan nak bermesra-mesraan ngan PSP dia tuh. So dok je lam lam laci tak dibuat apa. Saya lak memang bukan jenis suka men game kat PSP. Tak best kecik sangat. So dari terbiar tanpa penjagaan dan berabuk.. my hubby pon amik keputusan untuk mewariskan PSP dia tuh pada my princess.


Yer betul my princess pon lum reti nak men game-game dalam PSP tuh [yang hanya dipenuhi dengan game bola jer pon]. So kami penuhkan PSP dia ngan video-video citer Upin & Ipin. Her feberet okeh. Ada 51 episod kesemuanya dan disedut ngan jayanyer dari website directdownloadmoviefree.blogspot.com. Amik masa 3 hari gak la nak mendonlod keseluruhan episod tuh. Sampai bawak netbuk ke opis [sebab ada wifi free hihihi~]. Penuh dah 8G memory PSP tuh ngan video Upin Ipin jek.

Oleh sebab rupa paras PSP tuh pon dah azab [yerla beli sebelum my princess lahir ke dunia lagi huhuhu~] so terpaksa la gak beli eksesori-eksesori tambahan. Capai gak lam RM200++ huhuhu~ Tuka kaber.. tampal skrin protektor.. beli cover plastik luar.. pastuh cover jenis kulit lagi.. tali lagi.. earphone lagi.. adehhhh~ dan semuanya kaler pink.. adoyaiiiiiiiiiiiiiiii pun!

Dah komplit sumer sonok la my princess ngan gadget baru dia tuh. Tak lepas dari leher. Skang dah pandai ON kan PSP nyer. Yang len lum abih blajo lagi hihihihi~ Nih la rupanya hantu PSP Pinky. Abaikan rambut yang serabai tuh ek.. huhuhuu~


 Harapnyer PSP nih dapatlah mengurangkan sikap tak reti dok diam my princess sepanjang pergi dan balik dari Terengganu nanti huhuhu~

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata

♥ Shopping Tupperware

Cam biasa.. kalo hari gaji je mesti ada orang menjual kat bawah.. kalo ada orang menjual kat bawah mesti time gaji huhuhu~ So sebab harinih hari gaji untuk orang gomen.. ada la orang menjual barang kat bawah. Barang yang dijual ialahhhhhhhhhhh~ Tupperware!

Sales okeh + harga lebih rendah dari harga pengedar + yang bukan ahli pon boleh beli. Tadi time turun kantin bersama niat di hati nak beli kuih-muih.. nampaklah kaum-kaum ibu keliling satu meja nih. Slalu tak lah sehavoc nih kalo jual tudung ke.. mekap reject ke.. eksesori ke.. kek ke.. Tapi kali nih dah macam pasar borong dah. Barang pon men lambak je atas meja. Rupanyer ada sale Tupperware. Harga lagi murah dari harga pengedar [kata penjual tuh la.. saya pun tak pasti sebab bukan pembeli tegar barang Tupperware]

Oleh kerana tertarik ngan warna-warna ceria barang-barang Tupperware tuh.. saya pon terjebak la beli sama. Nih la barang yang saya terbeli..



Yang cenonet dua tuh harga RM10 sebiji. Cadang nak wat isi susu si kakak ngan adik kalo kuar berjalan lam 2 3  hari. Yang beso tuh bekas air harga RM20 sebiji. Ada dua biji. Cadangnyer pon nak isi air masak bila kuar jenjalan. Ada dua bekas lagi satu nak wat letak air lam peti ais rasanyer hihihii~

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata

♥ Pregnancy Checkup Week 31


Picture taken from www.babycenter.com

Alhamdulillah.. harinih genap la usia 31 minggu kandungan saya. Dah nak kat 8 bulan rupanya huhuhu~ Pilihan baju makin limited.. g keje asik rolling baju yang lebih kurang jek.. tapi op kos berbasuh okeh hihihi~

Semalam time g check up sumer okeh. Dah mula kena start kira pergerakan baby. Berat badan pon makin nek ngan jayanya tapi masih terkawal huhuhu~ 2 kilo dalam masa sebulan waaaaaaaaaa~ Jantung baby pon ok.. boleh kata sumer ok lah.. alhamdulillahhhh~

Semalam gak dapat surat booking untuk bersalin kat Hospital Angkatan Tentera Tunku Mizan. Kalo ikut plan yang telah dirancang.. sekiranya saya bersalin before atau on due date saya iaitu 25 Ogos 2011, saya akan bersalin di KL. Sebab tak mintak cuti awal. Bagi time sampai 26 Ogos la paling lambat pun. Kalo pada 26 Ogos pon saya tak bersalin-salin gak.. saya akan angkut sumer barang bawak g umah parents kat Andalas dan bersalin di Hospital Klang. Yes saya tau banyak spekulasi yang berterbangan tentang azabnyer bersalin di Hospital Gomen especially Hospital Klang sebab ramai orang.. tapi saya rasa okeh jek. Time beranak Dellisya lu memang puas hati ngan servis yang diberikan. Yer lah sebab dapat 1st kelas walaupun kalo ikut gred tak layak. Dah nama x-staff kan hihihi~ Member pon ramai kat sana. Guna kabel la yer tak.


Picture taken from
http://www.mycen.my/hospital-angkatan-tentera-tuanku-mizan/

Seperti yang kengkawan sedia maklum juga spital tentera Tunku Mizan kat Wangsa Maju tuh bukan open for public. Hanya untuk tentera dan ahli keluarga, pesara tentera serta awam yang berkerja dengan Kementerian Pertahanan sahaja. Saya termasuk dalam kumpulan yang akhir tuh so boleh la beranak kat situ serta dapat la merasa servis-servisnyer. So kalo nak bersalin kat situ kena la ada surat reference dari Klinik-Klinik Kem Tentera dan doktor akan buat at lis sekali appointment untuk tengok keadaan saya.

Pas g semalam appointment date saya ialah pada 21 Julai 2011. A day before my besday hehehehe~ Skang nih pon check up kat klinik biasa pon dah start dua minggu sekali. Huhuhu~ Asik g check up je la saya kang. Seb bek bos ok hihihi~

So doakanlah saya agar dapat menempuhi hari-hari mendatang ngan selamat dan jayanyer ek. Lagi dua bulan jek huuhuu~ Can't wait!

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata


♥ Happy Father's Day To My Lovely Hubby & My Ayah

Malam tadi kuar dating satu family ke Jusco Wangsa Maju aka Alpha Angle untuk sambut Father's Day. Takde la galak sangat nak menyambutnyer saja je kuar makan suka-suka hihihi~

Selalu bila kuar makan my hubby yang banjer tapi malam tadi saya ngan rasa rendah diri dan tawaduknya mengoperkan diri untuk membelanja makan. So saya soh hubby pilih. Dan seperti biasa tanpa segan silu pastinya beliau memilih untuk makan di tempat yang mahal harganyer. Mengambil kesempatan tul huhuhu~ Xpe la bukan selalu ye tak? So lepas puas memikir hubby pilih nak makan kat Kenny Rogers Roasters (mahal ker? bagi saya mahal la kalo sekali makan utk 3 dewasa + 1 kanak2 leh capai serat lebih huhuhu~)

Kami memilih hidangan untuk family dan yang bagusnya KR ada lak additional sweet indulgence. Tak payah susah payah nak g carik kek.


Yang Warm Chocolate Oasis tuh HIGHLY RECOMMENDED tau!! Amat-amat sedap (kalo ikut tekak saya sefamily la). My baby pon suka. Sampai licin dia makan. Lagi satu kami try Classic Cheese Cake. Sedap gak tapi saya bukannyer penggemar cheese kek. Kalo makan sesudu dua jek. But my hubby memang hantu. Nih pon abih dia bedal gak. 



Jom layan gelagat ayah ngan anak manjanyerrr~


Nih lak menu yang kami amik malam tuh. Huhuu banyak tak?

Sebelum...

Selepas.. erk! nih makan ke mentekedarah huhuhu~

Tak lupa juga nak ucapkan Selamat Hari Bapa kepada ayah kesayangan saya Encik Abdul Khalid Bin Omar. Orang sayang ayah sangat-sangat. Terima kasih kerana sentiasa ada disisi di saat orang susah atau senang.. sentiasa menolong.. sentiasa memanjai anak pompuan ayah sorang nih. Orang sayang ayah sangat-sangat ♥♥♥♥♥

Dear my lovely father...


I love you, Dad, and want you to know,
I feel your love wherever I go.
Whenever I've problems, you're there to assist,
The ways you have helped me would make quite a list.
Your wisdom and knowledge have shown me the way,
And I'm thankful for you as I live day by day.
I don't tell you enough how important you are,
In my universe you're a bright shining star.



Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata

♥ Dia Dah Start Mengada-Ngada.. Cian Ayah


Sapa yang mengada-ngada sangat tuh? For sure my princess. Makin dekat nak dapat adik makin manja ngan ayahnyer. Yang jadi mangsa kena melayan tentu la ayahnyer. Kalo sebelum nih dia biasa-biasa jer. Takde la heran sangat dengan ayahnyer tuh walaupun memang manja. Anak ayah la katakan. Tapi skang tahap kemanjaan dia tuh makin jelas ditunjukkan huhu~

Skang nih jalan nak ayah dokong... tido nak ayah peluk [membuatkan saya rasa jeles sangat.. tido ngan hubby sendiri pon susah skang].. sesikit ayah.. sesikit ayah.. cara panggil ayahnyer pon dah mendayu-dayu dan yang paling ketara skang nampak dia dah kuat ngadu. Kalo dulu sepupunyer amik barang menan dia ke dia pandai lawan balik. Tapi skang nih sesikit "Ibu.. tengok la Kudin tuh... dia amik menan kakak".. "Ibu.. tengok la tuhhhhhhh~" huhu~

Agaknyer memang perkara biasa kot sebab dia tau tak lama lagi dia nak dapat adik. Ayahnyer pon satu hal asik menyakat je. Kalo kuar tuh dia tanya nak g mana.. ayahnyer jawab nak g beli baju adik.. nak g beli botol susu adik.. dengar camtuh stat la dia jelez hahaha~ mesti dia jawab "tak payah akak punyer ada".. hahahah~

Hopfuli kakak akan berubah la bila adiknyer ada nanti. Harap-harap dia sayang la adiknyer tuh kan. Biasa la bila belum ada.. mesti ada skit jelez tapi insyallah bila dah ada depan mata pandai la dia sayang adiknyer nanti hihihi~

Thats all for now.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata

♥ 3D Scan

Kali nih ada pengalaman wat 3D Scan. Saya wat di PJ Women Specialist. Bayaran RM100 dapat CD, video dan gambar. Kalo nak tau lebih lanjut pasal 3D Scan nih leh la like fanpage dia kat FB. Search 3D 4D Scan Malaysia. Tukang sekennyer nama Jezz. Amat peramah yer. Buat kita tak takut nak tanya apa-apa ke.. nak soh dia tengok apa-apa ke. Sumer dia jawab. Nih la gambo my baby yang dalam peyot nih hehehe~


Doakan saya selamat menjalani hari-hari mendatang bersama kandungan yer. Semoga semuanya selamat dan bayi saya selamat dilahirkan dan sihat tubuh badannya. Tak sabar menanti lagi sepuluh minggu. Menunggu kelahiran permata hati saya ^_^

Thats all for now.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata

♥ 30 Weeks.. Its Show Time!!!! Yippiiiii~

Hehehe~ apa yang nak di"show"kan sangat tuh? Hihihii~ Mesti la masa untuk shopping weeeeeeeeeeee~ Yerlah orang kata tak elok nak wat preperesen awal-awal kan? Dah tujuh bulan tuh sedang elok la tuh. Saya pon sebenarnyer takde la beria nak membeli-belah. Cuma beli lah 2 - 3 pasang baju baru [ye ke 2 - 3 pasang? hurmmm~ ] untuk baby baru. Yang lain guna balik kakaknyer punyer je la.

Oleh kerana kedua-dua proses menyeken arituh katanya baby boy.. so rasanya memang tul la kot baby boy. Sebab bebed dia dah nampak ngan jelas dan nyata huhuhu~ [baca next N3 ek pasal saya g wat scan arituh]. So memang kena beli la sesikit sebab kakaknyer dulu sumer saya bantai beli warna pink. Dari baju.. kasut.. tilam.. bantal.. sampai botol susu pon huhuhu~ Skang nih baru la cam terasa ralat skit.

Yang herannya my hubby memberi sokongan penuh time saya bershopping. Kalo dulu ayatnyer "Alaaa tak yah la.. kejap je pakai tuh".. "Nih kan dah ada.. wat per beli bebanyak" dan lain-lain ayat yang sewaktu dengannya. Tapi kali nih dia yang sibuk memilih pakaian anaknyer. Tau la dia nak dapat member men futsal huhu~ Nih la hasil usaha my hubby memilih baju untuk baby.



Yang nih lak bakul yang dah siap sedia. Hanya menanti saat sahaja untuk digunakan.


But cian si kakak. Agaknyer dia dah mula terasa heran skang nih. Apasal tak try-try baju pon kat dia. Kalo dulu bukan men susah okeh nak try baju. Sebok dok berlari satu kedai. Skang nih rajin lak ngikut ke hulu ke hilir. Sampai satu tahap dia tak leh sabo agaknyer dia amik sendiri baju kat rak then tunjuk kat ayahnyer sambil cakap "Ayah.. kakak nak baju nih" hhuhuhu~ Then my hubby baru pasan si kakak lum belikan baju. Nak beli baju yg dia amik kat rak tadi takde saiz lak huhuhu~ Sori ye kakak.. bukan ibu takmoh beli tapi takde saiz.

Then sebagai ganti ayahnyer belikan beg balik kampung untuk si kakak. Bukan takde beg camtuh kat umah. Tapi yang skang nih beso 16 inci. Budget balik raya seminggu memang tak muat la. So nah! ayahnyer belikan yang 20 inci punyer huhuhu~ sama beso ngan beg ibu ayah dia. Suka la si kakak dapat beg barbie baru. Tapi eh.. eh.. apsal ada dua lak begnyer. Rupanyer ayahnyer saja je wat modal. Dia nak beli untuk si baby skali. So baby pon dapat la gak beg yang mungkin hanya boleh digunakan tahun depan huhuhu~ [dulu time saya shopping camnih panjang lak khutbahnyer.. bila time dia tuh sumer ok.. mentang-mentang la wit dia huhuhu~


Thats all for now.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata


Followers