♥ Laptop Masuk Air



Sebab sedih so takde mud nak citer awal-awal. Benda jadi last wiken bila umah saya diserang ribut [umah tingkat 11 la katakan]. Kalo kawan-kawan dok area KL mesti pasan sepanjang minggu lepas asik ujan je kan. Tak ujan pagi.. ujan petang.. takpon berterusan sampai malam huhuhu~ Sebelum nih ujan biasa-biasa je tapi last wiken luar biasa lak jadinya.

Al kisah siang tuh saya bersungguh-sungguh siapkan assignment yang terbengkalai [walau hanya ada lagi 4 minggu je nak abih sem]. Penat sangat around kul 2 petang tuh saya join hubby ngan anak-anak tdo siang. Tengah terlelap tuh hati rasa tak sedap terus terjaga around kul 3 petang. Dan memang tul la ujan ngah turun selebat-lebatnya. Patut la tido sedap je. Sejukkkk~ But then tetiba teringat.. Alamak! laptop aku! huhuhuhu~ Terus melompat turun dan g jengok laptop kat bilik sebelah. Seperti diduga bilik dah abih banjir.. sebab? SAYA LUPA TUTUP TINGKAP huhuhu~ Meja belajo saya bebetul kat tepi tingkap lak tuh [nak bagi best view time study la konon-kononnya] yang menambah parah.. saya tak shut down komputer tuh cuma bagi sleep je sebab ingatkan nanti nak sambung balik. Nah kau rasanya meletop-letop cip lam madebod laptop tuh terbaka. Waaaaaaaaaaaaa~ menitik air mata. Seb bek apa yg saya dah buat b4 date dah sep lam haddisk huhu~

Laptop tuh saya lap je. Tak berani nak on sebab mungkin akan menambahkan keparahannya huhuhu~ terus call sepupu saya yang dok kat Setapak (technician komputer) untuk mengadu nasib. Dia soh anta kat dia time tuh gak. Dengan segera hubby g hanta. Pastuh tunggu je la kat umah sambil mop lantai yang banjir memikirkan nasib laptop kesayangan huhu~

Pas maghrib dapat call katanya laptop tuh memang dah kiok! waaaaaa~ dah agak. Cip dalam madebod tuh dah terbako. Kalo nak beli madebod mahal bek beli baru (ayat stendet) TAPIIIII~ (ada gak tapinyer..) sepupu saya kata bio dia try pas kat member dia yang lebih xpet dan try tengok opinion dia lak. So menunggu lak sampai semalam saya dapat call yang menggembirakan (tapi dalam masa yang sama menyedihkan jugak huhu~) Member sepupu saya boleh repair tapi kos RM300. Takpe la dari nak beli baru lagi banyak ongkosnya. Saya memula tak percaya gak member dia leh betulkan sebab selalu memang kena tuka satu set madebod pon kalo kes-kes camnih.

Nak tau apa yg dia buat? Dia bukak madebod saya dan tukar satu persatu cip-cip yang rosak tuh (ANDA ADALAH DILARANG MENIRU AKSI INI.. HANYA PAKAR SAHAJA YANG BOLEH MELAKUKANNYA). Bio betik! Sepupu saya bagitau bila dia tengok madebod tuh hanya beberapa je yang terbako (beberapa tuh pon banyak gak la) dan kawan dia masih larat nak menuko. Kalo banyak memang dia soh tuka madebod satu set je terus. Kos RM300 tuh pon untuk beli cip-cip yang rosak tuh.

Alhamdulillah.. panjang lagi jodoh laptop tuh ngan saya. Baru pakai setahun lebih kot huhuhu~ Gembira rasanya.. Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.



3 comments:

Zila Zainal said...

eh eh aku tatau pulak ko ada blog. sudah follow ko. meh jemput visit blog aku :D

http://eatclimbrun.blogspot.com/

Mummy Moden said...

oke dah tu rm300. tapi normally org takot jgk nk repair if rosak motherboard, tkot pasni rosak balek. tp insyAllah, oke kot.
sy punye pun blom repair lg. huhu.
nsb baik yg cik abg punye ade lg stu.
im newbie blogger & mummy.
slm berkenalan
;)

Mr and Mrs Faez said...

to Zila Zainal :

hiihihi lama dah. k dah polo blog ko gak =D

to Mummy Moden :

Salam perkenalan gak =D

Followers


up