♥ My Checklist



Okeh! another 5 weeks (+ / - ) to go! So kena la pastikan sumer barang dah get ready kan? Kelengkapan nak bawak g hospital.. kelengkapan nak bawak balik kampung.. kelengkapan baby pas lahir nanti.. kelengkapan nak berpantang.. fuhhhhhhhhhhh~~~~ banyaknyer.. So I think we should focus one by one.

Seb bek search kat tenet tadi jumpa ngan laman web yang bagitau apa kelengkapan-kelengkapan yang perlu ada. Yerla walaupun bukan my 1st experience tapi kali nih nak buat persediaan lebih baik dari masa Dellisya lu. So takde la kelam kabut.

List nih saya ambik dari sini. Tak lupa juga pesanan penaja untuk lawati jugak laman web nih www.setbersalin.com. So pada mummy2 wanna be leh la g jengok-jengok jugak ek.

:: Kelengkapan Yang Perlu Ada ::


Kelengkapan Menyusui / Makan 
. . . . . . . . . .
Botol Susu 
Puting Susu 
Berus Botol 
Tempat makan plastik ( pinggan, sudu, gelas) - bb dah 6 bulan ++ baru beli 

Pakaian 
. . . . . . . . . .
Lampin
T- shirt / kemeja (pilih bahan yang lembut dan tidak panas) 
Seluar pendek 
Seluar panjang 
Barut bayi 
Topi bayi 
Sarung tangan 
Sarung kaki 
Sweater / Jaket 
Pampers 
Kasut bayi (diperbuat dari kain atau bulu) 

Kelengkapan Tidur 
. . . . . . . . . .
Cadar
Selimut 
Selimut bayi 

Perabot 
. . . . . . . . . .
Tempat tidur bayi 
Tilam kecil 

Kelengkapan Mandi 
. . . . . . . . . .
Besen mandi bayi 
Sabun bayi 
Syampu dan perapi 
Minyak bayi (Baby Oil) 
Sikat rambut bayi (lembut) 
Kain lap mandi 
Tuala 
Pemotong Kuku 
Bola Kapas (Cotton Ball) 

Kelengkapan Lain 
. . . . . . . . . .
Bakul Pakaian Bayi 
Kereta Surung Bayi 
Beg bayi 
Termos air panas 
Tempat duduk bayi di kereta 

Ok! 95% komplit i guess hehehe~ Bukan sumer pon saya beli baru. Lebih separuh dari list kata atas tuh saya recycle kakaknyer punyer. Watper membazirkan. So next is... 

:: Kelengkapan Yang Perlu Dibawa Ke Hospital :: 


Untuk Ibu 
 . . . . . . . . . .
Kain batik 
Selipar 
Stokin 
Buat santai : Buku, majalah atau radio 
Makanan ringan (roti, buah kurma) - dan nak check in baru beli 
Perlengkapan mandi (Tuala, berus gigi, pencuci muka) 
Baju yang akan digunakan untuk pulang (pilih yang longgar dan butang di depan agar mudah untuk menyusukan bayi) 
Pakaian dalam 

Untuk Bayi
. . . . . . . . . .
Selimut & Pakaian 
Sarung tangan & stokin  
Sweater 
Botol & susu

Okeh thats it! Untuk ke hospital saya akan bawak 2 beg. 1 khas letak barang-barang saya then 1 lagi khas untuk letak barang barang-barang baby. Takmoh campo-campo. Dan dedua beg nih akan selamat berada lam bonet keta menjelang bulan poser nanti huhuhu~

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata

1 comments:

Iela Fazielah said...

mesti berdebar kan.....

Followers