♥ Nasib Saya Terlibat Dalam Penipuan Jual Beli Online


Semalam hari yang memenatkan dan juga merisaukan saya huhuhu~ Saya telah dituduh menipu orang lain dalam satu jual beli internet dan orang tersebut dah buat repot polis tentang saya serta akaun bank saya telah disekat.. waaaaaaaaaa~ gini citernyer..

SITUASI 1
-------------
Pada 23 Februari 2012 arituh saya telah up iklan nak jual Galaxy Tab saya kat mudah.com dan ada sorang pompuan bernama SITI call saya nak beli tab saya tuh. Saya lebih prefer COD sebab melibatkan duit yang banyak [ banyak la bagi orang kebanyakan macam saya nih walaupun harga bukan juta-juta pon ]. Then dia kata takut saya let go kat orang lain.. dia akan soh hubby dia bank in wit petang tuh gak. Saya yang ikhlas jual beli nih terkejut gak la.. barang pon dia tak tengok lagi.. berani je terus bank in wit. Sebab saya pon tak terniat nak menipu dan memang ikhlas nak jual so saya anggap bagus la dia nih. Betul-betul nak beli.

Pada petang tuh saya tengok duit dah dimasukkan ke akaun saya. Dan dapat call dari dia soh check sebab hubby dia dah masukkan duit.. katanyaaaa~ Saya pon tengok sumer ok saya takde la banyak tanya. Malam tuh dia call katanya secara kebetulan "sepupu" dia nak datang area umah saya so dia nak amik GT tuh skali. Saya pon ok je la sebab dia dah bayar kan. Pegang barang orang lama-lama pon wat per. Then saya jumpa "sepupu" dia tuh dan bagi la barang. Setel dan saya dah belanja pon wit jualan tuh beli Galaxy Note huhuh~

SITUASI 2
-------------
Start 2 Mac 2012 arituh saya try wat transfer melalui maybank2u tak boleh. Tak cukup amaun katanya.. walaupun ikut baki lam akaun tuh lebih dari cukup. Sampai ahad tak boleh saya call CC Maybank then dia soh call Maybank branch yg saya bukak akaun dulu. Pas check katanya Maybank Tanjung Malim dah sekat akaun saya sebab ada seorang pengadu dah wat repot polis kata saya dah tipu dia mengenai jual beli kamera. Tersentap saya! dah pk kena penjara sumer dah huhuhu~ bila masa lak saya jual kamera.. orang tuh pon saya tak kenal. 

Rupanya-rupanya SITI yang deal ngan saya tuh penipu rupanya. Dia deal gak ngan MAMAT kat Tanjung Malim [ student UPSI.. banyak duit student skang nih ek ] nak jual kamera. MAMAT tuh nak beli dengan harga RM1,800.00. Siti tuh bagi Nama dan No Akaun saya pada MAMAT tuh untuk masukkan duit. Dengan saya lak SITI tuh cakap tuh duit yang husband dia masukkan utk beli GT saya tadi. Now SITI tuh terlepas.. nama saya lak buruk walhal saya tak tau apa pon. 

Now baru sedar dedua dah kena tipu. Tapi saya untung lagi la kot sebab saya dapat duitnya tapi MAMAT tuh la kesian sebab duit dah bayo tapi barang tak dapat. Nak saya pulangkan balik duit? Tak mungkin la kot sebab kalo saya yang pulangkan saya lak rugi sebab barang dah let go dan wit tuh pon saya dah belanja huhuhu~ Skang saya masih lagi ngah usaha nak setelkan masalah saya ngan Maybank. Report polis pon dah buat untuk bersihkan nama saya.

Pengajaran kat sini ialah.. kalo melibatkan urusan jual beli yang beribu-ribu kenapa la "pandai" sangat percaya men bank in je kat orang lain? Kalo dah beribu tuh better la jumpa face to face tengok barang camaner. Bukan sumer orang jujur macam saya huhuhu~ Saya pon let go barang lepas nampak ada bank in dalam akaun saya. 

Tapi MAMAT tuh la kesian. Naper la ko dik percaya orang cam tuh sekali. Kalo seratus dua tuh akak tak kesah sangat akak pulang je balik. Nih RM1,800.00 tau. Sama banyak ngan gaji kasar akak sebulan. Nak tolong pon akak bukan orang kaya raya. Kena pikir diri sendiri gak huhuhu~ 

Moga jadi pengajaran pada kawan-kawan yang len gak. Mudah.com tuh memang memudahkan kalo kena ngan orangnya tapi boleh juga jadi lubuk rezeki untuk penipu-penipu kat luar sana. Kalo transaksi tuh beribu-ribu jangan la percaya dan bank in duit tanpa kenal dan jumpa lu penjualnya. Orang sekarang semakin pandai.. dan ada dikalangannya makin pandai gak menipu.. Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata



5 comments:

MAMASUE said...

mcm2 nya jenis manusia dlm dunia nih

Sidratul Muntaha said...

bahan teknologi zaman skrg
zmn aku dulu
even daha de yg guna handphone
aku gigh tak beli
bgi aku
tggu keje
duit yg ade jimat2
bkn kaya pun
even dah keje pun skrg ni
nak beli something..
aku kumpul2 dulu
bru beli
time student ni
klu bukan keperluan
takyah beli
lgi satu
anggap jerlah duit tu as pembersihan or zakat
since punca dari mana dtgnya duit tu pun kita tak thu kan?
klu kena mcm ni
mmg kena muhasabah diri..
sian budak tu..

sya_ira said...

kwn sya pun pernah kena tipu..die pun beli brg dgn mudah.com gak..
mudah.com tu bukan semudah yg dfikirkan.. :)

mrs puex said...

fuhh...truk btol la siti tuhh..

my hubby pon selalu deal kt mudah.com..so far ok..btol ckp era..klo dh beriban-riban tuh better face to face la ngn orgnye n check kualiti brg b4 beli kaann??

sian kt mamat tuh..dah la budak skola..byk tol duit..tah tah duit ptptn kot??huhu..

aszzaind said...

huuuuuu
saya pun da kena tipu kat mudah.com
nak beli handphone RM600..
da seminggu tnggu x dpt2
call hp dia da off.
mmg kena tipu idop2 ler nih kan.
kena buat report polis then report kat maybank la nih ye.
huk sadis btl laaa...

Followers