♥ Jasad Kat Opis Tapi Bukan Hatiku


Cheewaaahh~ Cam tajuk novel alap 21 lak hihihi~ Tapi betul la. Tuh yang saya rasa skang nih. Tak saba nak tunggu ari Jumaat coz ari Jumaat sampai Senin next wik dah apply cuti.. hip hip hoorayyy!

Cuti untuk apa? Nak kemana? Hihihi~ Amik cuti untuk attend Prosboc Interzone Futsal & Prosboc Fambash kat Ipoh, Perak. Last year wat kat Johor dikendalikan oleh Zon JHR. Nak tau cer baca kat sini. Tahun nih turn Zon PRK lak jadi tuan rumah. Wat kat Xtream Park, Tambun dan dijangka 20 pasukan mengambil bahagian yang terdiri daripada Zon-Zon Prosboc di seluruh Malaysia. 

Di kesempatan nih gak nak attend Majlis Kawin member kat UiTM lu.. elok sangat dia wat tarikh tuh kan hihihi~ alang-alang ada kat sana singgah la jap. Tapi may b tak g ngan hubby kot sebab dia ngah berfutsal.. may b g ngan geng-geng cim-cim yang lain. Takpe la asal g kan. Kalo sempat gak nak bawak anak-anak masuk Tambun Waterpark tuh. Mesti dorang sonok.

Ok plan cam dah ok. Tunggu je la terlaksana ke tak ek. Balik dari sana nanti baru saya hapdet citer okeh. Tata

♥ Nasib Saya Terlibat Dalam Penipuan Jual Beli Online


Semalam hari yang memenatkan dan juga merisaukan saya huhuhu~ Saya telah dituduh menipu orang lain dalam satu jual beli internet dan orang tersebut dah buat repot polis tentang saya serta akaun bank saya telah disekat.. waaaaaaaaaa~ gini citernyer..

SITUASI 1
-------------
Pada 23 Februari 2012 arituh saya telah up iklan nak jual Galaxy Tab saya kat mudah.com dan ada sorang pompuan bernama SITI call saya nak beli tab saya tuh. Saya lebih prefer COD sebab melibatkan duit yang banyak [ banyak la bagi orang kebanyakan macam saya nih walaupun harga bukan juta-juta pon ]. Then dia kata takut saya let go kat orang lain.. dia akan soh hubby dia bank in wit petang tuh gak. Saya yang ikhlas jual beli nih terkejut gak la.. barang pon dia tak tengok lagi.. berani je terus bank in wit. Sebab saya pon tak terniat nak menipu dan memang ikhlas nak jual so saya anggap bagus la dia nih. Betul-betul nak beli.

Pada petang tuh saya tengok duit dah dimasukkan ke akaun saya. Dan dapat call dari dia soh check sebab hubby dia dah masukkan duit.. katanyaaaa~ Saya pon tengok sumer ok saya takde la banyak tanya. Malam tuh dia call katanya secara kebetulan "sepupu" dia nak datang area umah saya so dia nak amik GT tuh skali. Saya pon ok je la sebab dia dah bayar kan. Pegang barang orang lama-lama pon wat per. Then saya jumpa "sepupu" dia tuh dan bagi la barang. Setel dan saya dah belanja pon wit jualan tuh beli Galaxy Note huhuh~

SITUASI 2
-------------
Start 2 Mac 2012 arituh saya try wat transfer melalui maybank2u tak boleh. Tak cukup amaun katanya.. walaupun ikut baki lam akaun tuh lebih dari cukup. Sampai ahad tak boleh saya call CC Maybank then dia soh call Maybank branch yg saya bukak akaun dulu. Pas check katanya Maybank Tanjung Malim dah sekat akaun saya sebab ada seorang pengadu dah wat repot polis kata saya dah tipu dia mengenai jual beli kamera. Tersentap saya! dah pk kena penjara sumer dah huhuhu~ bila masa lak saya jual kamera.. orang tuh pon saya tak kenal. 

Rupanya-rupanya SITI yang deal ngan saya tuh penipu rupanya. Dia deal gak ngan MAMAT kat Tanjung Malim [ student UPSI.. banyak duit student skang nih ek ] nak jual kamera. MAMAT tuh nak beli dengan harga RM1,800.00. Siti tuh bagi Nama dan No Akaun saya pada MAMAT tuh untuk masukkan duit. Dengan saya lak SITI tuh cakap tuh duit yang husband dia masukkan utk beli GT saya tadi. Now SITI tuh terlepas.. nama saya lak buruk walhal saya tak tau apa pon. 

Now baru sedar dedua dah kena tipu. Tapi saya untung lagi la kot sebab saya dapat duitnya tapi MAMAT tuh la kesian sebab duit dah bayo tapi barang tak dapat. Nak saya pulangkan balik duit? Tak mungkin la kot sebab kalo saya yang pulangkan saya lak rugi sebab barang dah let go dan wit tuh pon saya dah belanja huhuhu~ Skang saya masih lagi ngah usaha nak setelkan masalah saya ngan Maybank. Report polis pon dah buat untuk bersihkan nama saya.

Pengajaran kat sini ialah.. kalo melibatkan urusan jual beli yang beribu-ribu kenapa la "pandai" sangat percaya men bank in je kat orang lain? Kalo dah beribu tuh better la jumpa face to face tengok barang camaner. Bukan sumer orang jujur macam saya huhuhu~ Saya pon let go barang lepas nampak ada bank in dalam akaun saya. 

Tapi MAMAT tuh la kesian. Naper la ko dik percaya orang cam tuh sekali. Kalo seratus dua tuh akak tak kesah sangat akak pulang je balik. Nih RM1,800.00 tau. Sama banyak ngan gaji kasar akak sebulan. Nak tolong pon akak bukan orang kaya raya. Kena pikir diri sendiri gak huhuhu~ 

Moga jadi pengajaran pada kawan-kawan yang len gak. Mudah.com tuh memang memudahkan kalo kena ngan orangnya tapi boleh juga jadi lubuk rezeki untuk penipu-penipu kat luar sana. Kalo transaksi tuh beribu-ribu jangan la percaya dan bank in duit tanpa kenal dan jumpa lu penjualnya. Orang sekarang semakin pandai.. dan ada dikalangannya makin pandai gak menipu.. Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi. Tata



Followers