♥ Review Adnan Sempit 2



Sebelum g tengok citer nih kat wayang.. saya telah diyakinkan dengan komen-komen positif dari kawan-kawan yang telah menengoknyer. Kata citer nih best la.. kelakar gila.. ketawa tak henti.. putus urat perut.. dan bermacam-macam lagi. Ditambah pulak ngan pengalaman tengok AS1 saya yakin yang citer nih pon akan buat saya ketawa terbahak-bahak lam panggung.

Tapi pas tengok citer nih semalam kat TGV Wangsa Walk.. rasanya takde la best sangat pon. Nih pendapat saya la sebagai penonton yang dah kuarkan duit hubby untuk beli tiket. Kalo nak komper ngan AS1 lagi best yang lama. Jalan cerita paham la gak. Yang 2nd nih hurmmmmmmmm~ ntah la. Pastuh pening ngan orang yang cakapnyer asik terpekik ngan suka jelir-jelir lidah tuh. Tak tau apa motip. Rasa cam pengotor ada la huhuhu~ Yang paling bosan scene yang si bobby tuh rampas mikropon dari si gemok tuh pastuh dorang stat terjerit-jerit antara satu sama lain. Ntah apa apa!

BTW kalo part lawak op kos tak menghampakan. Ok la. Yang paling best time si Adnan tuh spiking london la. Tunggang terbalik ikut sedap dia jek. Hahahaha~ But anyway kalo dari 5 bintang tuh saya bagi 2 setengah la huhuhu~

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya  akan update lagi. Tata



♥ Qasya's Solid Food


My baby dah 6 bulan dis month. Yeay! tiba masanya untuk memperkenalkan dia ngan makanan pejal.. yamehhhh~ Start 5 bulan arituh saya dah bagi dia nestum but lam botol la. Wat cair skit. Bagi dia rasa. Takde la kang terkejut lak bila disuap makanan selain dari susu kan hihi~

Bagi ibu yang berkerja cam saya op kos hadapi masalah skit tang nak sediakan makan anak untuk dibawa ke rumah pengasuh. Lagi-lagi kalo pengasuh yang tak nak tolong prepare makanan baby tuh.. sebab renyah kan. Mostly pengasuh soh parents yang siapkan then dorang tinggal panaskan jek. Tapi mana la larat kita nak prepare makan anak everyday kan? Setiap pagi lak tuh. Yer la takkan nak wat malam-malam. Lama lak terperuknyer nanti. So thanks to my opismate Mummy Iman yang sudi berkongsi cara nak menyediakan makanan untuk baby. Siyes masa kakak dulu tak terpikir pon. Gagah la bangun awal tiap pagi memasak untuk kakak. 

Memula kita bersihkan sayur atau buah-buahan yang nak dijadikan lauk untuk baby. Untuk permulaan saya nak bagi baby saya makan sayo so bahan-bahannya adalah bunga kobis, brakoli dan lobak. 


Selepas itu bahan-bahan tadi dibersihkan dah dipotong kecil bagi mempercepatkan masa nak rebus dan juga masa blen nanti.


Selepas itu kita rebus la bahan-bahan nih sampai empuk. Rebus kejap je jangan sampai kecut. Saya rasa lam 15 minit je agar sayur still segar dan khasiatnyer tak hilang. Cewaaahhhhh~ Agak-agak bila cucuk ngan garpu tuh cam senang je.. dah leh angkat la tuh.


Pastuh kita blend bahan-bahan tadi. Masa blen saya masuk kan Heinz Smooth Apple & Blackcurrent Gel Baby Food. Nak bagi tambah sikit rasa manis lam lauk tuh. Yer la kita pon kalo makan sayo je semata pon muak gak kan hihihi~


Gambar dari www.redmart.com

Bila dah siap diblend. Puri tadi akan dimasukkan lam bekas-bekas kecil nih. Nih sebenarnya bekas buat air batu. Motip pon memang nak bekukan puri nih jadi bentuk kiub agar tahan lama dan tak basi. Bekas nih saya beli dari kedai 99 Market kat Setiawangsa. Lima hengget je satu bekas. Maap la comot skit. First try la katakan hihihi~


Pastuh kita masukkan lam peti ais. Proses nak membeku puri nih amik masa lama gak. Saya punya lam dua hari gak baru beku. Almaklum la peti ais pon kecik huhuhu~ 


Dan bila dah beku tuh. Ini lah hasilnyer.. taraaaaaaaaa~


Pas dah beku.. kuarkan dari bekas air batu tadi dan masuk lam bekas len. Pastuh masuk balik lam tempat beku tau. Kalo letak kat bawah tuh alamatnyer cair la puri nih cik kak oi hihihi~

Ok the idea is saya akan sediakan lauk untuk makanan baby saya dan pengasuh anak saya akan prepare bubo nasinye sahaja. So each morning saya akan bekalkan 4 kiub puri nih [2 lauk berbeza] untuk pengasuh anak saya. 2 kiub pagi dan 2 kiub petang. So pengasuh saya hanya masak bubo nasi dan bila panaskan tuh dia akan masuk kan la kiub nih bersama bubo tuh dan kacau. Wallahhhhh~ bubo yang sedap telah tersedia untuk dijamah oleh my baby hihih~

Banyak kelebihan kalo kita praktikan cara nih.. first op kos jimat masa ibu coz sekali wat dah leh kaber untuk seminggu punya lauk. Next.. lauk yang kita bekal kan pengasuh tak mudah basi sebab tak bercampo ngan nasi kan. Then kita juga leh guna kekretipan kita untuk wat lauknya. May b kita campurkan dua lauk dalam satu hidangan atau guna satu lauk sahaja. Lastly kalo malas sangat or memang takde masa nak buat bubo, juz bagi makan puri nih pon dah cukop. Yang dah dipanaskan la bukan yang ngah sejuk beku tuh hahaha~

Pada kawan-kawan yang nak try.. cuba la.. Harap dapat menolong dan memberi idea pada kawan-kawan.. sharing is caring.. tata~




♥ CIMB Bank Debit Card


Oleh kerana kad ATM Cimb saya pon dah lunyai [biasalah.. bank gaji].. saya decide nak tuka terus guna debit card. Memula tuh rasa was-was la gak takut kot-kot la ada caj ke apa ke kan. Macam kad kredit ke hapa. Tapi setelah diberi penerangan oleh staff Cimb Setiawangsa tadi saya rasa ok la kalo nak tuka. Tak yah bayo satu sen pon dan proses pon simple dan cepat. Buat tak sampai 10 minit dah setel dan kad boleh terus digunakan.

Lebih buat saya teruja nak tuka sebab skang nih dia ngah wat promosen. Promosen untuk Burger King, Dome, TGV dan banyak lagi. Untuk senarai penuh kedai-kedai yang boleh dapat privileges menggunakan kad debit Cimb.. klik kat sini ek.

Yang paling best op kos TGV. Buy 1 tiket free 1 tiket. Yeay! so dengan rasa tak sabonyer dah plan ngan hubby nak g tengok Adnan Sempit 2 senin nanti muahahaha~ percubaan pertama menggunakan debit card saya. Pada kengkawan sumer.. cuber la tuka gak.





♥ Alhamdulillah


Alhamdulillah.. segalanya masih di landasan yang betul. Bila check result tepat kul 12.00 tengah malam tadi.. memula seriau je nak tengok.. las-las dah boleh tersenyum. Takde paper yang kantoi dan CGPA semakin menghampiri sasaran. So semangat makin bertambah la untuk menghadapi las sem start next month. Moga dipermudahkan segalanya dan dikuatkan azam.. dibukakan terus hati dan otak untuk menerima ilmu. 

Dan buat julung kalinya saya rasa saya akan hadir kelas untuk 1st wik hahaha~ Sem-sem yang lepas jangan harap la.. mesti tuang punyer.. las sem baru hidayah dan seru tuh datang muahaha~

So my dear classmate.. see u on 5th March 2012.. yeay!





Followers


up